Egypt: Armáda vyzvala na rešpektovanie verdiktu o rozpustení parlamentu

09.07.2012 Celý región

Káhira 9. júla (TASR) - Egyptská armáda vyzvala dnes všetky štátne inštitúcie, aby rešpektovali verdikt najvyššieho súdu o rozpustení parlamentu.

Reagovala tak na rozhodnutie nového prezidenta Muhammada Mursího, ktorý rozpustenie parlamentu v nedeľu anuloval a nariadil obnovenie jeho činnosti.

Vojenská rada vyjadrila presvedčenie, že všetky štátne orgány budú postupovať v súlade s výrokom najvyššieho súdu a z neho vychádzajúceho ústavného dekrétu o rozpustení poslaneckého zboru.

Ústavný súd v júni rozhodol, že tretina poslancov dolnej komory parlamentu bola zvolená neústavne, pretože o kreslá vyhradené nezávislým kandidátom sa vo voľbách uchádzali členovia politických strán. V snemovni mali vyše dvojtretinovú väčšinu islamisti, vrátane Mursího Moslimského bratstva.

Spor vyostril politické napätie v Egypte v kľúčovom období, keď vojenská rada, ktorá sa ujala moci po vlaňajšom zvrhnutí režimu Husního Mubaraka odovzdala moc novému civilnému prezidentovi. Ten sa formálne ujal vlády 30. júna; existujú však obavy, že sa armáda ani tak nemieni vzdať kontroly politickej moci.
 

Vyberte región